Sodeluj

AKTUALNO
 

Obeležili smo 26. obletnico dogodka, ko so ključni akterji takratnega obrambno-varnostnega sistema, na Pristavi nad Stično, sprejeli in formalizirali strateške dokumente, ki so bili temeljna podlaga za zaključno fazo organiziranja simbioze vojaško-policijske organizacije (MSNZ), na kateri je ob agresiji JLA na komaj samostojno Slovenijo temeljil učinkovit in uspešen oboroženi odpor. Prvič je bila v teh dokumentih JLA tudi jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev.

Gospod Marjan Balant, ki je bil v času osamosvojitve pripadnik MSNZ in vodja odseka za obrambo in zaščito občine Grosuplje, je podal slavnostni nagovor, v katerem so prvič tako natančno predstavljeni tudi dogodki tega kraja in obdobja.

Spoštovani,
 

dovolite mi, da današnji nagovor pričnem z besedami mojega starega očeta, Maistrovega borca, od katerega sem poleg obilice življenjske modrosti vsa svoja otroška in mladostniška leta spoznaval tudi vrednote domoljubja. Ko sem končal Šolo za rezervne oficirje, mi je poklonil oficirski revolver iz leta 1917 in dejal približno takole: »No, sedaj, ko si na začetku poti do generala, PAZI, KDO BO NA STRAŽI, MEDTEM KO BOŠ TI POČIVAL.«...
 
Datum: 6. 4. 2016

Spoštovani,

grboslovno, rodoslovno in zastavoslovno društvo Heraldica Slovenica vabi v počastitev 25. obletnice samostojne Slovenije na razstavo grbov našega rojaka Janeza Vajkarda Valvasorja. Razstava  prikazuje plemiške  grbe  in  grbe  cerkvenih dostojanstvenikov, ki so svojo zgodovinsko identiteto  označevali s simboliko narodove istovetnosti.
Razstavo bodo odprli jutri, 7. aprila 2016, ob 14. uri v preddverju dvorane Državnega sveta na Šubičevi 4 v Ljubljani in jo popestrili s strokovno razlago. Po razstavi bodo na spominskem obeležju na Wolfovi 8 razvili obnovljene zastave v spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman na tem mestu prvič razvil slovensko narodno zastavo
 
Društvo Heraldica Slovenica skupaj z  Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve vabi tudi na tradicionalno domoljubno prireditev Dan slovenske zastave, ki bo v nedeljo, 10. aprila, ob  14. uri, v zemljepisnem središču GEOSS, v Spodnji Slivni pri Vačah.


Slavnostni govornik na prireditvi bo Janez Janša. V kulturnem programu bodo sodelovali Orkester slovenske vojske, skupina ČUKI, dijaki Škofijske klasične gimnazije Ljubljana in Folklorna skupina Trbovlje.

Vabljeni.


Datum: 13. 11. 2015 

Prispevek Avtor
Klemen Gartner
 

Iz prispevka:
Franc Gartner (star 60 let, stanujoč v občini Miklavž na Dravskem polju), veteran Vojne za Slovenijo je povedal: 
»V času Vojne za Slovenijo sem bil pripadnik Teritorialne obrambe. V tistih časih je po državnih zakonih vsaka velika tovarna morala imeti svojo četo znotraj republiške Teritorialne obrambe, te čete so sestavljale rezerviste TO...
 

Maša Repič
  Iz prispevka:
27. junij 1991 velja za začetek desetdnevne vojne za Slovenijo, zato prav to šolsko leto praznujemo 25. obletnico začetka vojne. Da bi mladi bili bolj ozaveščeni o dogajanju v vojni, sem naredila intervju z vojakom takratne teritorialne obrambe, gospodom Milanom Kaučičičem...

 
Nika Ivanuša
  Iz prispevka:
Branko Kosič (roj. 1959) je mamin bratranec. Ob službi še vedno najde dovolj časa za igranje šaha, pri katerem neznansko uživa. Čas pa rad preživlja tudi s svojima vnukoma in ženo. O 10 dnevni vojni za slovenijo pa mi je povedal takole...

 
Urška Potnik
  Iz prispevka:
Ko so 26. junija Slovenijo proglasili za samostojno državo in na Trgu republike dvignili slovensko zastavo, smo se vsi veselili svoje republike, že naslednji dan pa so me vpoklicali kot civilista v rezervno vojsko, saj so enote JNA že začele prodirati proti notranjosti. 27. junija je oklepna enota jugoslovanske vojske začela prodirati v smeri od Maribora proti Dravogradu in na svoji poti...

 
Annemarie Eker
  Iz prispevka:
Slovenska osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo, znana tudi kot desetdnevna vojna, je bila vojna, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 7. julijem 1991 odbila napad Jugoslavije, s tem pa potrdila svojo neodvisnost od SFRJ. To je bil prvi oboroženi spopad...

 
Klementina Cifer
  Iz prispevka:
V obdobju osamosvajanja Slovenije sem bil komandir postaje milice Radlje ob Dravi z oddelkoma milice Podvelka in Muta. Po razglasitvi samostojnosti Slovenije, smo zaradi groženj JLA (Jugoslovanske ljudske armade) vpoklicali tudi več kot 70 rezervnih miličnikov. V tem času sem osebno varoval in skrival dokumente (evidence, sezname) ljudske obrambe...

 

 

 
Datum: 30. 3. 2015
 

Nagrade natečaja RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI so podeljene
 
Dvorana Slovenske matice je v petek, 27. marca 2015, gostila mlade z vseh koncev Slovenije. Udeležili so se podelitve nagrad, podeljenih najboljšim likovnim izdelkom mladih na temo domoljubje.
 
Devetindvajset finalistov je prejelo vrečko z darili ter priznanje Domoljub.
 
Šest  nagrajencev pa odhaja na izlet v Bruselj, kjer bodo obiskali Evropski parlament in se srečali s slovenskimi poslanci.
 
Rezultate lahko pregledate v besedilnem poročilu in slikah.
 
Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in se vidimo drugo leto ob novem izzivu!
 
Mojca Škrinjar,
vodja uredniškega odbora spletne strani www.domoljubje.si

 

Projektna skupina izobraževalne spletne strani Šolske sekcije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve www.domoljubje.si pod vodstvom Mojce Škrinjar je še v letu 2014 pripravila razpis, s katerim je povabila mlade umetnike, učence osnovnih šol, da likovno izrazijo misel RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI  in ustvarijo čim izvirnejši logotip (imenovan tudi kot doodle) besede SLOVENIJA.
 
Ocenjevalna komisija Šolske sekcije VSO je ocenila  izdelke, prispele do roka, določenega v razpisu, poslane  iz 17 osnovnih šol v Sloveniji. Na na tečaj je prispelo 110  izdelkov, od tega 37 iz 1. triletja, 48 iz 2. triletja in 25 iz 3. triletja. 
 
Komisija je najprej ocenila  skladnost z zahtevami in pravili natečaja, nato pa ocenila umetniško vrednost- risarske veščine in uporabo barv, ustvarjalnost in originalnost ob upoštevanju prikaza teme tekmovanja Rad imam Slovenijo v Evropi in uporabe logotipa Slovenija ter tudi edinstvenega in neobičajnega pristopa k risanju Slo-dla in izraženost teme natečaja tako v risbi kot podporni izjavi.
 
Komisija je tako izbrala 29 finalistov, njihovi izdelki pa so  bili objavljeni na spletni strani www.milanzver.eu in eppgroup.eu/sl/mep/Milan-ZVER  in na spletni strani www.domoljubje.si, kjer je bilo možno glasovati, število glasov pa je bil  dodatni kriterij končne ocene.
 
29 finalistov je bilo  povabljenih na končni dogodek s podelitvijo nagrad 27. marca 2015 v dvorano Slovenske matice. Uvodni nagovor je imela Mojca  Škrinjar, ki je predstavila idejo spletne strani www.domoljubje.si, ki želi povezati učitelje in učence ter tudi druge državljane v domovinski zavesti  ter delo ekipe, ki je izpeljala zahteven natečaj.
 
Vse prisotne, mlade umetnike, učitelje in starše sta slovesno nagovorila evropski poslanec, dr. Milan Zver, ki je bil pokrovitelj natečaja ter predsednik Združenja za vrednote osamosvojitve, g. Aleš Hojs. V svojih nagovorih sta poudarila, kako pomembna je domovinska zavest za obstoj naroda. Dr. Milan Zver je spomnil, kako so številčni narodi ponosni na svojo domovino, na svojo himno, na domovinske vrednote. Slovenija je v času, ko je bil sam minister za šolstvo, uvedla obvezno izobešanje zastave pred vsemi izobraževalnimi institucijami ter uvedla termin domovinska vzgoja v šolski predmetnik. Povedal je, da je trdna domovinska zavest povezana tudi z blaginjo naroda in spomnil na vse mlade, ki so trumoma odšli v tujino v zadnjih letih ter poudaril potrebo po novem navdušenju, ki motivira vse državljane. G. Hojs je spomnil na  navdušenje, ki nastane v Planici ob uspehih naših športnikov ter obžaloval, da se tako navdušenje nad Slovenijo ne odraža vse leto in obžaloval, da na vse premalo domovih ob slovenskih praznikih visijo slovenske zastave. Predlagal je, da se vsakemu osnovnošolcu ob vstopu v prvi razred podari slovenska zastava.
 
G Hojs in  dr. Zver sta nato podelila plakete in darila vsem 29 finalistom in njihovim mentorjem.
 
Prisotne je pred najbolj napetim trenutkom, predstavitvijo 6 nagrajencev, ki so dobili  za nagrado izlet v Bruselj z ogledom Evropskega parlamenta, razveselil rock ansambel Mladi izpod daljnovodov, učencev OŠ Vižmarje Brod iz Ljubljane. Njihov izjemni nastop je veličastni dvorani dodal navdušenje kot že dolgo ne.
 
Dr. Zver se je zahvalil  vsem sodelujočim učencem in učenkam, njihovim  mentorjem in mentoricam ter nato izročil vabila na izlet v Bruselj  šestim zmagovalcem in njihovim mentorjem oziroma staršem, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Zverom in drugimi evropskimi poslanci. G. Hojs se je zahvalil tudi projektni ekipi, ki je izpeljala natečaj, in to vse prostovoljno.
 
G. Aleš Hojs, dr. Milan Zver in Mojca Škrinjar so poudarili željo, da bi se spletna stran www.domoljubje.si še nadgrajevala, služila kot stičišče učiteljem in učencem ter drugim državljanom, predvsem pa, da bi bile slovenske izobraževalne institucije nosilke domovinskih vrednot.
 
Kljub dežju je ta dan v centru Ljubljane vladala vesela mladost in ponos, ko so se mladi z mentorji in starši pod vodstvom organizatorjev sprehodili mimo ljubljanskih znamenitosti, preden so se podali domov k novim izzivom in ustvarjanju.

Zmagovalci 1. likovnega natečaja:

1. mesto: Anja Pušenjak, Ljutomer
2. mesto: Anja Grden, OŠ Prevole
3. mesto: Lucija Mrvar, Žužemberk

4. mesto: Nuša Sobočan, Ljutomer
5. mesto: Petra Benčina, Ljubljana
6. mesto: Nik Petek, Ptuj

Zmagovalni izdelki:


1. mesto: Anja Pušenjak

2. mesto: Ana Grden

3. mesto: Lucija Mrvar


4. mesto: Nuša Sobočan


5. mesto: Petra Benčina


6. mesto: Nik Petek


Predstavitev vseh izdelkov v priloženi PowerPoint predstavitvi
  - kliknite na ikono za pregled vseh izdelkov, uvrščenih v finalni izbor, in rezultatov
  - (Velikost datoteke: 6,5 Mb)

Foto utrinki iz zaključne prireditve
Foto: Jernej Pavlin


Slika 1: Iz leve proti desni: Aleš Hojs, dr. Milan Zver in Mojca Škrinjar


Slika 2: Dr. Milan Zver


Slika 3: Aleš HojsSlika 4: dr. Milan Zver pri podelitvi nagrad
 


Slika 5: dr. Milan Zver pri podelitvi nagrad


Slika 6: dr. Milan Zver pri podelitvi nagrad


Slika 7: Rock ansambel Mladi izpod daljnovodov, učencev OŠ Vižmarje Brod iz Ljubljane


Slika 8: Udeleženci zaključne prireditve 


 

_______________________________________________________________________________________


Datum: 15. 3. 2015

Povabilo k izboru najlepšega izdelka v okviru 1. likovnega natečaja Domoljubje: Rad imam Slovenijo v Evropi.

Ocenjevalna komisija Šolska sekcije VSO je ocenila izdelke, prispele do roka, določenega v razpisu poslane iz 17 osnovnih šol v Sloveniji. Na natečaj je prispelo 110  izdelkov, od tega 37 iz 1. triletja, 48 iz 2. triletja in 25 iz 3. triletja. Komisija je najprej ocenila  skladnost z zahtevami in pravili natečaja, nato pa ocenjevala:

- umetniško vrednost: risarske veščine in uporaba barv,
- ustvarjalnost in originalnost: ob upoštevanju prikaza teme tekmovanja Rad imam Slovenijo in uporabe logotipa Slovenija ter tudi edinstvenega in neobičajnega pristopa k risanju Slo-dla,
- izraženost teme natečaja tako v risbi
kot podporni izjavi:
kako uspešno učenec obrazloži, kaj predstavlja Rad imam Slovenijo v podporni izjavi in risbi, kjer svojo razlago risbe umesti tudi v kontekst Slovenije v Evropi. 


 Dragi obiskovalci vabljeni, da izmed izbranih finalistov 1. likovnega natečaja Domoljubje: Rad imam Slovenijo v Evropi, izberete vam najljubši izdelek. Najboljših šest bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu staršev ali učiteljev, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Za glasovanje kliknite na sledečo povezavo - . Glasujete tako, da v galeriji slik kliknete na zvezdice pod sliko in s tem oddate svoj glas. Z izbiro zvezdice po vrsti izrazite svojo oceno. Če ste izbrali tretjo zvezdico po vrsti od petih, pomeni, da ste od petih možnih točk dali sliki oceno 3. Glasujete lahko le enkrat za vsak izdelek. S klikom na sliko se vam-le ta poveča.  
 
 
 
Glasujete lahko do 24. marca 2015.

________________________________________________________________________________________

Datum: 23. 12. 2014
Popravek: 4. 2. 2015
 

Šolska sekcija VSO v sodelovanju z evropskim poslancem, dr. Milanom Zverom 

objavlja razpis za likovni natečaj

RAZPIS ZA 1. LIKOVNI NATEČAJ DOMOLJUBJE 2014

DOMOLJUBJE: RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI

 

Projektna skupina  spletne strani  www.domoljubje.si  vabi mlade umetnike, učence osnovnih šol, da likovno izrazijo misel RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI  in ustvarijo čim izvirnejši logotip (imenovan tudi kot  doodle) besede SLOVENIJA.

O natečaju in nagradah

Rad imam Slovenijo v Evropi je otroški ustvarjalni natečaj, ki  je namenjen je osnovnošolcem (od 6 do 15 let). Cilj natečaja je okrepiti zavest otrok o pomenu evropskih vrednot in demokracije v Sloveniji.

Učitelji ali starši bodo  imeli do 28. februarja 2015 čas, da risbico v obliki Slo-dla (oblika doodla) skupaj s podpisano prijavnico pošljejo po pošti na naslov  Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.  

Vzgojno-izobraževalna obdobja

Risbice v obliki Slo-dlov se bodo zbirale skupaj glede na starostno skupino oziroma starost učenca. Starostne skupine se delijo na:

 1. Vzgojno-izobraževalno obdobje: 1. do 3. razred
 2. Vzgojno-izobraževalno obdobje: 4. do 6. razred
 3. Vzgojno-izobraževalno obdobje: 7. do 9. razred

Ocenjevanje

Komisija, sestavljena iz likovnega pedagoga, slikarja in komunikologa, bo izbrala 30 finalistov, iz vsake starostne skupine po deset, ki bodo objavljeni na FB-strani šolske sekcije VSO za javno spletno glasovanje. Tisti, ki bo zbral največ všečkov, bo zmagovalec. Izbranih bo šest zmagovalcev, in sicer iz vsake starostne skupine po dva, ki bosta prejela največ všečkov.

Nagrade

Vsi sodelujoči prejmejo priznanje Domoljub na  elektronski naslov, zapisan na prijavnici.

30 finalistov bo povabljenih na končni dogodek s podelitvijo nagrad 26. marca 2015 in bodo prejeli plaketo Domoljub, vrečko daril, njihove risbe pa bodo objavljene na spletni strani www.domoljubje.si.

Najboljših šest bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu staršev ali učiteljev, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

12 najboljših slikbo objavljenih v koledarju  šolske sekcije VSO za  leto 2016, elektronski koledar bo objavljen na spletni strani www.domoljubje.si

Kriteriji ocenjevanja   

Slo-dli bodo ocenjeni glede na razporeditev  v vzgojno-izobraževalno obdobje na podlagi treh, spodaj naštetih kategorij.

 • Umetniška vrednost: risarske veščine in uporaba barv.
 • Ustvarjalnost in originalnost: ob upoštevanju prikaza teme tekmovanja Rad imam Slovenijo in uporabe logotipa Slovenija ter tudi edinstvenega in neobičajnega pristopa k risanju Slo-dla.
 • Izraženost teme natečaja tako v risbi kot podporni izjavi: kako uspešno učenec obrazloži, kaj predstavlja Rad imam Slovenijo v podporni izjavi in risbi, kjer svojo razlago risbe umesti tudi v kontekst Slovenije v Evropi.
 • Skladnost z Zahtevami in Pravili natečaja.

Izključitve

Slo-dli, ki bodo vsebovali slike ali logotipe, ki so zaščitene blagovne znamke ali imajo avtorske pravice, bodo izključeni (primeri takih Slo-dlov so npr. znak Nike, znani liki iz risank, filmov ali knjig …).

Sprejeli bomo le en izvirni Slo-dle na učenca. Čer bo prijavljenih več Slo-dlov na učenca, bomo sprejeli le prvega, preostale pa bomo izključili.

Primer Slo-dla si lahko ogledate spodaj.

Razpisni pogoji:

 • Na natečaju Rad imam Slovenijo v Evropi lahko sodelujejo vse osnovne šole, vrtci, osnovne šole s prilagojenim programom ter zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.
 • Likovne izdelke, prispele do 28. februarja  2015, bo pregledala tričlanska komisija. Komisija bo sestavljena iz likovnega pedagoga, slikarja in komunikologa.
 • Vsak vzgojno-izobraževalni zavod s podružnicami lahko pošlje največ 30 izdelkov.
 • Izdelki naj bodo iz tekočega šolskega leta.
 • Poslani likovni izdelki so lahko z vseh likovnih področij, velikost formata slik, risb, grafik … pa naj ne presega formata  50 cm x 70 cm.
 • Vsak poslan izdelek naj bo razločno opremljen z naslednjimi podatki:
 • ime in priimek avtorja, starost, razred;
 • ime in priimek ter naziv mentorja (likovnega pedagoga, učitelja, vzgojitelja);
 • naziv, naslov in žig vzgojno-izobraževalne ustanove.

 

Natečaj traja do 28. februarja  2015, ko je zadnji rok za sprejem likovnih del.

Vsakemu izdelku naj bo priložena tudi prijavnica z vsemi podatki.

Komisija bo izbrala 30 finalistov ter uvrstila njihove izdelke na FB stran VSO, kjer jih bo možno »všečkati« do 20. marca 2015.

 

Likovna dela pošljite ali dostavite osebno do navedenega datuma na naslov:

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Zaloška 65

1000 Ljubljana

s pripisom  ZA NATEČAJ »RAD IMAM SLOVENIJO V EVROPI«

 

Vzorec izdelka:

NAVODILA ZA PRIJAVO

 

1.  Pogoji, ki jih je treba izpolniti, da bo prijava ustrezna, so:

a)      Obrazec mora izpolniti in podpisati eden od staršev ali zakoniti zastopnik učenke/učenca.

b)      Narisani Slo-dle mora biti oddan poleg obrazca. Obrazec in Slo-dle morata biti oddana istočasno.

2. Obrazec naj bo izpolnjen čitljivo in s tiskanimi črkami.

3. Obrazec za prijavo natisnite na bel ali svetel papir formata A4.

4. Preverite, ali je podpis enega od staršev ali zakonitega zastopnika na pravem mestu. Prijava brez podpisa ne bo obravnavana.

5. Prijavne obrazce in ustvarjene Slo-dle pošljite po pošti na naslov: Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Zaloška 65, 1000 Ljubljana, s pripisom  ZA NATEČAJ »RAD IMAM SLOVENIJO«

Vse prijave morajo biti oddane do 28. februarja 2015.

 

OBRAZEC NAJ IZPOLNI EDEN OD STARŠEV ALI ZAKONITI ZASTOPNIK UČENCA, KI SE PRIJAVLJA.

NEPOPOLNIH PRIJAV NE BOMO OBRAVNAVALI IN BODO IZKLJUČENE IZ NATEČAJA.

Prijavni obrazec:
 Kliknite na ikono

Besedilo razpisa:

 Kliknite na ikono


__________________________________________________________________________________
Datum: 15. 2. 2014

Vabilo k sodelovanju

Spoštovani bralke in bralci, ki vzgajate in poučujete naše mlade!

 

Vabimo vas, da soustvarjate vsebine na spletni strani, tako da nam pošljete primere dobre prakse v vrtcih in šolah. To so lahko primeri vzgojnega dela v vrtcu v okviru povezave področij, ki se dotikajo domoljubnih vsebin, primeri učnih ur v šoli, kjer se obravnava domoljubna vsebina, vsebine interesnih dejavnosti in izbirnih vsebin, primeri ekskurzij, kulturnih, tehničnih in športnih dni pa tudi načrti za šolske proslave.

Da bi lahko čim bolj pregledno predstavili vašo idejo, vas prosimo, da vaš primer tehnično pripravite v obliki tabele, ki jo najdete s klikom na ikono  . Zapisu v tej tabeli lahko dodate tudi zapis v obliki MS Word, ki dodatno osvetli primer, npr. potek učne ure ali pa podrobnosti v zvezi z dnevom dejavnosti ali ekskurzije, ki bi olajšale delo vzgojiteljem in učiteljem, ki bodo uporabili vaš primer pri svojem delu.

Dobrodošli bodo tudi primeri povezovanja vrtcev in šol z lokalno skupnostjo na temo domoljubja, skupne aktivnosti, medgeneracijski dialog, povezovanje različnih institucij, povezovanje z gospodarstvom, obrtjo, predstavitev krajevnih posebnosti, ki odsevajo domoljubje ...

K pisanju so vabljeni vse vzgojiteljice in vzgojitelji, učiteljice in učitelji, vsi tisti, ki ste opravljali to delo in ste sedaj v pokoju in želite svoje dobre prakse deliti še naprej ali se vam porajajo ideje, ki bi jih bilo moč uresničiti, pa tudi  študentke in študenti pedagoških smeri, ki lahko na tak način začenjajo svojo kariero in pridobivajo reference.

Vaš prispevek bo pregledal Uredniški odbor, uskladil podrobnosti in z vašim dovoljenjem objavil na spletni strani.

Obrazec za vnos